Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών

(Minuscule: La Vallee des Fourmis Perdues)


| Διάρκεια: 89 λεπτά | Παραγωγή: , Βέλγιο, Γαλλία


Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών. Ένα φανταστικό ταξίδι με μικροσκοπικούς ήρωες…

Τα Τοσοδούλικα ήταν μία μικρού μήκους ταινία, που αργότερα έγινε τηλεοπτική σειρά και ταινία μεγάλου μήκους. Τα σενάρια για τη σειρά και την ταινία ξεκίνησαν ταυτόχρονα. Η σειρά μεταδόθηκε στη Γαλλική τηλεόραση και σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, ενώ στη Γαλλία μόνο έχει πουλήσει περισσότερα από 650,000 DVD. Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η ίδια για την ταινία και τη σειρά. Πρώτα γίνονται τα γυρίσματα των φυσικών τοπίων, κι έπειτα προστίθενται τα έντομα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η προσθήκη γίνεται αργά στη διαδικασία με φωτορεαλιστικό rendering. Τα γυρίσματα των τοπίων έγιναν κυρίως στα Εθνικά πάρκα της Γαλλίας Ecrins και Mercantour. Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Ερβέ Λαβαντιέ και ηχογραφήθηκε στα Air Studios τουΛονδίνου από μία ορχήστρα 60 μουσικών και υπό την καθοδήγηση του Σερ Άλιστερ Κινγκ. Ο Κινγκ έχει συνθέσει τη μουσική για ταινίες όπως οι Shrek, Οι Κότες Το’Σκασαν και Χάρι Πότερ.

Όλα τα αντικείμενα που εμφανίζονται στην ταινία έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη μόλυνση. Ένα τενεκεδάκι, ένα κουτί από σπίρτα, οδοντογλυφίδες κ.ά. Όλα αυτά τα αντικείμενα ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εκφράσουν οι σεναριογράφοι την οπτική τους για τον καταναλωτισμό και τη μόλυνση.

Gallery:


  • PG-emwZpNnODpjZpeDOTSiG5FEGrPG38PuSsWTfIv78
  • 259
  • 8ee107fb8e11fa27c5eb0c84c03d7dff_XL
  • f3
  • 75148

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Ένα πικ-νικ στην εξοχή. Μικρά σκουπίδια, που οι άνθρωποι ανέμελα αφήνουν πίσω τους, μη σεβόμενοι τη φύση, γίνονται αφορμή και όπλα για τη διαμάχη ανάμεσα σε δυο φυλές μυρμηγκιών. Με κεντρική πρωταγωνίστρια μια ηρωική και εφευρετική πασχαλίτσα, παρακολουθούμε αυτό το πρωτότυπο σε παρουσίαση animation, μέσα από τα μάτια της.

Συνδυάζοντας βίντεο πραγματικών εικόνων με τρισδιάστατα εφέ και σχέδια, η “Χαμένη Κοιλάδα” πλάθει ένα δικό της ξεχωριστό περιβάλλον, εντελώς μαγικό. Μικρή πασχαλίτσα γνωρίζει και γίνεται φίλη με τα μαύρα μυρμηγκάκια και προσπαθεί να τους βοηθήσει στη μεγάλη πολιορκία που θα δεχτούν, από τα πολύ πιο μεγαλόσωμα τους και μοχθηρά κόκκινα μυρμήγκια.
Όλη η πλάκα της ταινίας, προέρχεται από την ευρηματικότητα στα μικρά αντικείμενα, καπάκια, μπουκάλια, γενικότερα ανθρώπινα σκουπίδια που μεγεθυμένα στην κλίμακα των μυρμηγκιών φαντάζουν καλοσχεδιασμένες πολιορκητικές μηχανές και καταπέλτες. Σκηνοθετικά, η κάμερα έχει χαμηλή θέση και τέτοια οπτική που κάνει το δάσος και τα αντικείμενα να φαντάζουν μεγαλεπίβολα και θεόρατα. Έτσι, μας δίνει εύστοχα την αίσθηση του πως βλέπει τον κόσμο ένα μικρό μυρμήγκι. Η φιλία και συνεργασία των εντόμων αφήνει μια ρομαντική ματιά σε ένα έργο που κατά τα άλλα κατακρίνει το ανθρώπινο πέρασμα από τη φύση και τη μόλυνση, ενώ οι μάχες των μυρμηγκιών θυμίζουν παλιά κλασικά, αγαπημένα καρτούν.

Βαθμολογία Χρηστών: 3.0 / 5


από 1 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες