Ο καλόσαυρος

(The Good Dinosaur )


| Διάρκεια: 93 λεπτά | Παραγωγή: , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Μετά το Inside Out, που ήταν η απόλυτη επιτυχία του Φεστιβάλ των Καννών και αναμένεται σύντομα στις αίθουσες, η Pixar μετά την αποχή από τις πρεμιέρες το 2014, το 2015 ετοιμάζει ακόμη μία ταινία που θα δούμε προς το φθινόπωρο. Ο λόγος για το The Good Dinosaur, ή τον Καλό Δεινόσαυρο.

Το animation στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο κομήτης που κατέστρεψε του δεινόσαυρους και τον κόσμο τους, δεν έπεσε τελικά στην γη και έτσι άνθρωποι που άρχισαν να εξελίσσονται βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα τεράστια πλάσματα. Στην ταινία του Peter Sohn που είναι η πρώτη του σαν σκηνοθέτης (έχει συμμετέχει όμως στην ομάδα του Ratatuille και του Finding Nemo) θα δούμε τον Arlo, έναν δεινόσαυρο να ξεκινά ένα ταξίδι περιπέτεια με έναν ασυνήθιστο συνοδοιπόρο, ένα αγόρι.

Gallery:


  • the-good-dinosaur
  • Good-Dinosaur-art-700-700x300-e1433266420478
  • j04ksxgsnlh2rqa9zk7q
  • THE GOOD DINOSAUR

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Στην προϊστορική εποχή, μία οικογένεια δεινοσαύρων (μπαμπάς, μαμά και τρία δεινοσαυράκια) προσπαθεί να φροντίσει τη φάρμα του. Ο Άρλο, ο μικρός γιος της οικογένειας, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ατρόμητος. Προσπαθεί να αφήσει το σημάδι του, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, ένας μικρός, απροσδόκητος επισκέπτης θα οδηγήσει τον Άρλο μακριά από το σπίτι του.

Ο καλόσαυρος που θα έπρεπε να έλεγε και φοβόσαυρος, γιατί περισσότερο φοβισμένος είναι παρά καλός, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής δεν είχε εξαφανίσει τους δεινόσαυρους από τη γη. Ε, λοιπόν αυτό που θα συνέβαινε -λέει η Pixar- είναι ότι οι δεινόσαυροι θα ήταν σαν τους ανθρώπους, θα καλλιεργούσαν τη φύση, θα είχαν λογική σκέψη και θα μπορούσαν να προστατευτούν από τις δυσκολίες.

Οι άνθρωποι, πάλι, θα περιορίζονταν σε ρόλο… σκύλου – πιστού συντρόφου, γρυλίζοντας, αναζητώντας -και βρίσκοντας- ίχνη από χιλιόμετρα και ευρισκόμενος σε μία ημι-άγρια κατάσταση.

Πρόκειται για μία ευφάνταστη ιδέα που σε ορισμένα στοιχεία πετυχαίνει -για παράδειγμα με τους βλαχο-Τυραννόσαυρους που θυμίζουν γελαδάρηδες του αμερικανικού Νότου. Υποθέτουμε, βέβαια, ότι αυτό θα ήταν πιο αστείο στην αρχική, αμερικάνικη εκδοχή του παρά στην ελληνική μεταγλώτισση που είδαμε στη δημοσιογραφική προβολή.

good-dinosaur002

Σε γενικές γραμμές, όμως, η ιδέα μοιάζει μάλλον παράταιρη και «ξένη». Ένα τέχνασμα να επανευφεύρουμε ένα κουρασμένο είδος, χωρίς να τα καταφέρνουμε. Γιατί αν κάτι χαρακτηρίζει τον Καλόσαυρο, αυτό είναι ουσιαστικά η έλλειψη πρωτοτυπίας. Εδώ και δεκάδες χρόνια η Disney αφηγείται ουσιαστικά την ίδια ιστορία: νεαρό πλάσμα αναζητά τον δρόμο για το σπίτι, καταφέρνοντας να επιβιώσει μέσα από την τραγωδία και να βρει τη θέση του στον κόσμο.

Είναι ένα ευγενές μήνυμα, αν και όχι πολύ πρωτότυπο. Και μπορεί την επιστροφή στο σπίτι να την είδαμε και στα πρόσφατα Μυαλά που Κουβαλάς, αλλά εκεί η θεματική συνοδευόταν από μία πρωτοτυπία.

Βέβαια, η εξέλιξη της σχέσης με τον Σπόρο είναι πραγματικά συγκινητική και οφείλεται στον τρόπο προσέγγισης του ίδιου του χαρακτήρα από τους ανθρώπους της Pixar. Στόχος δεν είναι να δείξουν πως ο άνθρωπος αναλαμβάνει τα ηνία, αλλά πως τα πλάσματα μπορούν να συνυπάρξουν εάν το καθένα σέβεται τον χώρο του άλλου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην υπέροχη φύση του Καλόσαυρου. Τοπία πιο ρεαλιστικά από κάθε άλλη φορά σε ταινία animation, δείχνουν πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στον τομέα και αφήνουν μια γεύση για το τι θα δούμε στη συνέχεια.

Βαθμολογία Χρηστών: 0.0 / 5


από 0 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες