Steve Jobs


, | Διάρκεια: 122 λεπτά | Παραγωγή: , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα και με αλλαγή πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, όμως το Steve Jobs, η νέα βιογραφική ταινία για τον συνιδρυτή της Apple, έγινε πραγματικότητα από τον Danny Boyle (Slamdog Millionaire), σε σενάριο του Aaron Sorkin (Newsroom, West Wing) και με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender.

Στην ταινία θα πρωταγωνιστούν πέρα από τον Fassbender και οι: Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels και πολλοί ακόμη.

 

Gallery:


  • Screenshot-from-2015-07-01-174826-e1435765816908
  • ImageGen (8)

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, οραματιστής, ταλαντούχος, ευφυής, εμμονικός, εγωιστής. Πολλά είναι τα επίθετα που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί– και συνεχίζουν να αποδίδονται μέχρι και σήμερα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του – στον Steve Jobs. Για πολλούς, ο ένας εκ των δυο συνιδρυτών της Apple αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά που τάχθηκαν ποτέ στην υπηρεσία της ψηφιακής εποχής, για άλλους πάλι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν ακόμη εγωπαθή επιχειρηματία με ψευδαισθήσεις μεγαλείου, ακόρεστη ανάγκη για επιβεβαίωση και μια ακατανίκητη μανία διαρκούς υπεροχής.

Η κινηματογραφική αναπαράσταση ενός τέτοιου προφίλ δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν παρόμοιες απόπειρες έχουν οδηγήσει σε μέτρια αποτελέσματα, όπως το σχετικά πρόσφατο “Jobs” του Joshua Michael Stern με πρωταγωνιστή τον Ashton Kutcher, μια επιλογή που δικαιολογείται αυστηρά και μόνο από την διόλου ευκαταφρόνητη ομοιότητα του ηθοποιού με τον πάλαι ποτέ πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού.

Με τον Christian Bale να εγκαταλείπει νωρίς την θέση του πρωταγωνιστή στο βιογραφικό πόνημα του Danny Boyle, φάνηκε ότι το πληθωρικό σενάριο των 180 σελίδων (!) του Aaron Sorkin επιζητούσε επιτακτικά εκείνον τον ηθοποιό που θα μπορούσε να μετουσιώσει ιδανικά στην παρουσία του τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος, τον άνδρα που θαυμάστηκε, αλλά και κατηγορήθηκε δριμύτατα καθ’ όλη την διάρκεια της, σίγουρα συναρπαστικής, ζωής του. Ναι, η φετινή υποψηφιότητα του Michael Fassbender στα Όσκαρ είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Steve Jobs μέσα από τρεις στιγμές-σταθμούς στην καριέρα του και στην ιστορία της τεχνολογίας γενικότερα – την παρουσίαση του Macintosh, του υπολογιστή Νext με τον εικονικό του σχεδιασμό και την μετέπειτα αποκάλυψη του iMac – ο Boyle σκηνοθετεί έναν έξοχο Fassbender που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως το εύρος του χαρακτήρα που υποδύεται, γλυτώνοντας πανεύκολα από καρικατουρίστικες παγίδες που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, σε μια ταινία που έτσι κι αλλιώς τον πρώτο λόγο έχει η πρόζα.

Η vintage αισθητική που αποπνέει η σκηνοθεσία του Boyle αποτελεί απλά το ταιριαστό περιτύλιγμα της ιστορίας, αν και οι προσπάθειες πιστότητας ξεπέρασαν την λογική της στερεότυπης καταγραφής, με τις τρεις σεκάνς να φιλμάρονται αντίστοιχα σε 16mm, 35mm και σε ψηφιακό φορμά, ακολουθώντας έτσι την ρεαλιστική τεχνολογική εξέλιξη της Apple.

Με τον Sorkin να έχει καταθέσει προ πολλού τα σεναριογραφικά του διαπιστευτήρια, σίγουρα το σενάριο ενισχύεται και από την ύπαρξη του πρότερου υλικού και πιο συγκεκριμένα του ομότιτλου βιβλίου του Walter Isaacson, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η πένα του Sorkin δεν είναι και από τις καλύτερες εκεί έξω.

Η ταινία αποτελεί επί της ουσίας ένα one man show που αποδίδει χάρη στην εξαιρετική performance του Fassbender, αλλά και τους συμπαθητικούς δεύτερους ρόλους, όπως αυτός της Kate Winslet ως το δεξί χέρι του Jobs, που όμως λειτουργούν καθαρά υποστηρικτικά.

Το Steve Jobs είναι ένα φιλμ που βασίζεται περισσότερο στον ηθοποιό και τον σεναριογράφο του και λιγότερο στην σκηνοθετική ατμόσφαιρα που παραμένει πιστή μεν, λειτουργική δε σε ότι αφορά στην προώθηση της υπόθεσης. Η χρήση των «επίκαιρων» εντείνει την αυθεντικότητα της εξιστόρησης, ενώ και η σχεδόν θεατρική τοποθέτηση των ηθοποιών στους κυρίαρχους χώρους, καθιστά την ροή της ταινίας πιο φυσική, εξουδετερώνοντας έτσι την όποια υπόνοια εξαναγκαστικής επικέντρωσης στον πρωταγωνιστή.

Βαθμολογία Χρηστών: 3.0 / 5


από 1 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες