Ψ


| Διάρκεια: 67 λεπτά | Παραγωγή: , Ελλάδα


Μια διεισδυτική ματιά στο χώρο της ψυχικής υγείας μέσα από εξομολογήσεις προσώπων που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες. «Ψ», για το ψυχικό σθένος, την ψυχή αλλά και το πλέγμα των «ειδικών» και μη, που αποκλείουν, εγκλείουν, ονοματίζουν, συνταγογραφούν, ελέγχουν…

Μικρές αφηγήσεις, μεγάλων εμπειριών. Άνθρωποι που μιλάνε για εκείνα που οι υπόλοιποι θεωρούν αποκλεισμένη γλώσσα, τρέλα, οδύνη, ασθένεια, αδικία.

Μαρτυρίες, από τις οποίες αναδύονται, προσωπικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα, που συνήθως έχουμε την τάση να προσπερνάμε, αναζητώντας μια παρασκευαστή και επιθυμητή κανονικότητα.

Gallery:


  • 3 (1)
  • 2 (1)
  • 3 (1)
  • 1 (1)
  • 4 (1)

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη δύσκολη καθημερινότητα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Η Καλλιόπη Λεγάκη αφουγκράζεται με ευαισθησία ανθρώπους που αξιοποιούν τις καινούριες δομές και δίκτυα που έχουν στηθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην επανένταξή τους.

Συγκινητικό και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ που μιλά για ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό και μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ. Το Ψ εντάσσεται σε μια ανοιχτή και διαρκή έρευνα στην ψυχική υγεία και την ψυχιατρική ηθική που εξελίσσεται μέσω του ντοκιμαντέρ Ψ και της ψηφιακής πλατφόρμας Psy Files.

Η ιστορία του Project Ψ ξεκίνησε το 2008 με αφορμή παλαιότερη πτυχιακή εργασία του Άλκη Γούναρη στην οποία βασίστηκε το αρχικό σενάριο της ταινίας τεκμηρίωσης. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2015, η έρευνα, οι συνεντεύξεις αλλά κυρίως η γνωριμία με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον αποκλεισμό, την οδύνη αλλά και την θεραπευτική διαδικασία, διαμόρφωσαν τελικά ένα πλαίσιο καταγραφής που συνδύαζε από τη μια πλευρά εξομολογήσεις και μαρτυρίες των ασθενών και από την άλλη πλευρά ένα θεωρητικό πλαίσιο αναζήτησης με συνεντεύξεις ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας.

Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους ίδιους τους ανθρώπους που βιώνουν τον αποκλεισμό και τους επιτρέπει να ακουστούν, να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, αλλά και τις ελπίδες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είχε προβληθεί ξανά στις αίθουσες στις 8 Οκτωβρίου.

Βαθμολογία Χρηστών: 0.0 / 5


από 0 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες