Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (14)

Μιουν: Ο Φρουρός του Φεγγαριού

(Mune)


| Διάρκεια: 85 λεπτά | Παραγωγή: , Γαλλία


Το “Μιουν, ο Φρουρός του Φεγγαριού” είναι μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια στο πνεύμα των αριστουργημάτων της Ντίσνεϊ και του στούντιο Γκίμπλι. Οι θεατές θα ακολουθήσουν τον μικρό Μιουν σε ένα υπέροχο και απολαυστικό παιχνίδι, γεμάτο κωμωδία και συναίσθημα. Ο Μιουν είναι ένας μικρός φαύνος που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φύλακας του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου και θα τους κάνει θρύλους για πάντα.

Gallery:


  • ImageGen
  • image010
  • image005
  • image004
  • image003

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Σε έναν μαγικό κόσμο όπου όλη η ισορροπία βασίζεται στον ήλιο και τ οφεγγάρι, ο Mune, ένας μικρός χαριτωμένος, αλλά κάπως ανεύθυνος φαύνος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Φύλακα του Φεγγαριού – χωρίς να το θέλει και πολύ ο ίδιος. Έτσι λοιπόν βρίσκεται ξαφνικά στη θέση του υπεύθυνου να φέρνει τη νύχτα και να προστατεύει τον κόσμο των ονείρων. Ωστόσο δεν παύει να προκαλεί τη μία καταστροφή μετά την άλλη, κι έτσι αυτό δίνει μια ευκαιρία στον Φύλακα του Σκότους να κλέψει τον ήλιο. Μαζί με τον Sohone τώρα, τον περήφανο κι επιβλητικό Φύλακα του Ηλίου και την Cire, μια γλυκιά καλικάντζαρο, ο Mune αναλαμβάνει την αποστολή που θα αλλάξει τη ζωή του και θα τον κάνει θρύλο.

Το στήσιμο του κόσμου που μας παρουσιάζεται το “Mune, Le Guardien de la Lune” είναι το πιο δυνατό σημείο της ταινίας. Ο θεατής μπορεί πολύ εύκολα να πιστέψει ότι ο κόσμος αυτός κατοικείται από αυτά τα περίεργα εξωπραγματικά πλάσματα, όπως και να πιστέψει στους παράξενους (αλλά πολύ ποιητικούς) κανόνες που η ταινία έχει θέσει εξαρχής. Ένας από τους λόγους που αυτός ο φανταστικός κόσμος γίνεται τόσο άνετα πιστευτός είναι γιατί δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι υπάρχει κάποια ιστορία, κάποια βαθιά κουλτούρα σε αυτόν. Φαίνεται ότι το σύμπαν αυτό υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, ειδικά στη σκηνή όπου οι ήρωές μας επισκέπτονται τους ναούς του Ήλιου και του Φεγγαριού.

Το σύμπαν που περιλαμβάνει το “Mune” είναι εκτενές, με ποικιλία και πολύ ευχάριστα πολύχρωμο. Ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτό φαίνεται να υφίσταται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και να εξυπηρετεί έναν μοναδικό σκοπό και οι ιδέες των οπτικών εφέ είναι πολύ καλαίσθητες.
Από την άλλη πλευρά, μια πολύ μεγάλη αδυναμία της ταινίας αποτελεί το γεγονός ότι όσο μεγάλη σημασία δίνει στους κεντρικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, στο σχεδιασμό τους και στο τι απεικονίζει γενικότερα η αμφίεσή τους, τόσο παραμελεί τους υπόλοιπους χαρακτήρες που τους περιτριγυρίζουν, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί, ακόμα και καλαίσθητοι, αλλά τέτοια ευκαιρία δεν τους δίνεται ποτέ. Αντιθέτως, είναι προχειροφτιαγμένοι, ανολοκλήρωτοι και ανεξήγητα παράξενοι – σχεδόν σα να μην ανήκουν στο ίδιο σύμπαν με τους πρωταγωνιστές μας.

Σε αυτή την αδυναμία του “Mune” πρέπει επίσης να προστεθεί η απόλυτα κλισέ έκβαση της υπόθεσης. Πολλές «ανατροπές» είναι εκατό τοις εκατό προβλέψιμες, και σίγουρα έχετε δει κάτι παρόμοιο κάπου αλλού, οπότε δεν θα σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαντέψετε εξαρχής τι πρόκειται να συμβεί, έστω και στο περίπου. Ένα ακόμη πρόβλημα έγκειται στο πώςεκτυλίσσεται η πλοκή : σε κάποια σημεία είναι μπλεγμένη χωρίς λόγο, και τα βασικά σημεία της ιστορίας δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο θα ήλπιζε κανείς.

Παρ’όλα αυτά, η εξιστόρηση των περιπετειών του Muneκαι των φίλων του είναι διασκεδαστική σε αρκετά σημεία της ταινίας και η δράση δεν πάσχει σε καμία περίπτωση από κακή σκηνοθεσία. Κάποια αστεία λειτουργούν σωστά, κάποια άλλα δεν είναι και τόσο επιτυχημένα, ωστόσο οι περισσότερες σκηνές είναι πολύ ευχάριστες.

Να σημειωθεί η καινοτομία του “Mune” στον τομέα του animation–πολλές σκηνές γίνονται αρκετά ποιητικές λόγω των ζωγραφιών που χρησιμοποιούνται ως background–μπορεί αυτό φυσικά να μην έγινε ηθελημένα, αλλά λόγω του περιορισμένου budget της ταινίας, ωστόσο αποδίδει μια ιδιαίτερα vintage χροιά στην ταινία, όπως παράδοξη αίσθηση φρεσκάδας στο είδος ξανά.

Βαθμολογία Χρηστών: 3.0 / 5


από 2 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες