Έβερεστ

(Everest)


| Διάρκεια: 150 λεπτά | Παραγωγή: , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Δύο ορειβατικές ομάδες ξεκινούν στις 10 Μαΐου 1996 να κατακτήσουν την υψηλότερη βουνοκορφή, το Έβερεστ. Η θέληση τους για το ακατόρθωτο θα έρθει σε σύγκρουση με την δύναμη της φύσης.
Η αληθινή ιστορία των οκτώ ορειβατών που έχασαν την ζωή τους όταν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στο Έβερεστ, μια καταιγίδα τους δημιούργησε σοβαρά προβλήματα εγκλωβίζοντας τους στην κορυφή. Ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ (101 Reykjavik) δέχεται την πρόκληση να κινηματογραφήσει την ανθρώπινη αντοχή στα όρια της. Παρ’ όλο των αντίξοων συνθηκών ορισμένων γυρισμάτων (-30ο σε Νεπάλ, παρυφές του Έβερεστ και Ιταλικές Άλπεις), αρκετές σκηνές γυρίστηκαν σε στούντιο διασφαλίζοντας την ασφάλεια του καστ αλλά ταυτόχρονα και την ψηφιακή επένδυση των σκηνών στην βουνοκορφή, ώστε να αποδώσουν ρεαλιστικά τον κίνδυνο αλλά και το δέος που βίωσαν οι ορειβάτες.

Gallery:


  • everest-movie-trailer-e1433453176879
  • MV5BNTgyNzE3NjM0OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTM4Nzk4NTE@._V1_SX214_AL_
  • 75444420141223171430
  • everest-movie-review-4

H Κριτική Του CineGo


Γράφει:

Ένα επώνυμο καστ περιφέρεται στην ταινία, ο Τζέισον Κλαρκ στον ρόλο του αρχηγού της μιας ομάδας, Ρομπ Χόλ, και ο Τζέικ Τζίλενχαλ στο ρόλο του αρχηγού της έτερης ομάδας, Σκοτ Φίσερ. Τζος Μπρόλιν, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον, Κίρα Νάιτλι και Ρόμπιν Ράιτ επίσης εμφανίζονται. Και αυτό ακριβώς είναι το κακό, ότι απλά εμφανίζονται. Αξιόλογοι ηθοποιοί μοιάζουν απλά ανεκμετάλλευτοι καθώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία ούτε ερμηνευτικά αλλά ούτε και χρονικά να δημιουργήσουν τον χαρακτήρα που τους έχει ανατεθεί. Προφανώς, οι ήρωες της ιστορίας είναι πάρα πολλοί, και ο καθένας με την δική του προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τους αφιερώσεις τον σωστό χρόνο σε μια κινηματογραφική ταινία. Τελικά όμως το πρόβλημα του Έβερεστ είναι ότι δεν καταφέρνει να σε δέσει συναισθηματικά με κανέναν από τους ήρωες, αν και προσπαθεί πολύ κυρίως με την ιστορία του Ρομπ Χολ.
Σαφώς πρόκειται για ένα υπερθέαμα που συνοδεύεται με μεγάλες δόσεις αγωνίας και κάποιες εξαιρετικά κινηματογραφημένες σκηνές – όπως η σκηνή με το ελικόπτερο, το οποίο πραγματοποίησε το 1996 μια από τις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές διάσωσης στο Έβερεστ. Αλλά καταλήγεις να το αντιμετωπίσεις σαν ένα ακόμα μπλοκμπάστερ περιπέτειας και όχι σαν ένα τραγικό γεγονός ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας για το ακατόρθωτο. Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει ηρωικό το γεγονός ότι προσπάθησαν την ανάβαση και σε άλλους κουταμάρα. Ακόμα και σ’ αυτό η ταινία κάνει βήματα πίσω και δεν παίρνει θέση ούτε κατά αλλά ούτε και υπέρ. Και αν μοιάζει αυτή η ουδέτερη τοποθέτηση σα σεβασμός για την κατάληξη της ιστορίας, ταυτόχρονα προσθέτει και άλλους βαθμούς υπέρ της αποστασιοποίησης του θεατή από τους πρωταγωνιστές. Σε αφήνει μόνο σου να αναρωτιέσαι τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο να επιδιώξει να φτάσει σε υψόμετρο με παγετό και έλλειψη οξυγόνου.

Βαθμολογία Χρηστών: 0.0 / 5


από 0 βαθμολογήσεις
Σύνδεση ή Δημιουργία Λογαριασμού για να βαθμολογήσεις την ταινία

Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες